Oud-Oranje international Cynthia Beekhuis over ‘haar’ WWNA

Home>Nieuws, WWNA 75 jaar>Oud-Oranje international Cynthia Beekhuis over ‘haar’ WWNA

Oud-Oranje international Cynthia Beekhuis over ‘haar’ WWNA

Volgend jaar bestaat WWNA 75 jaar! En dat vieren we in het weekend van donderdag 16 tot en met zondag 19 juni 2022. Ondanks dat dat nog even duurt, hebben we natuurlijk al 74 mooie voetbaljaren erop zitten. In aanloop naar het jubileum duiken we de geschiedenis van WWNA in. Met dit keer de enige Oranje-international die in de jeugd bij WWNA heeft gevoetbald: Cynthia Beekhuis.

Familie

“Mijn vader is altijd al nauw betrokken geweest bij WWNA, dus vaak ging ik op zondagen al mee. Ook mijn zus voetbalde bij de club”, zegt Cynthia. “Dus toen ik mijn zwemdiploma had gehaald, ben ik direct begonnen met voetballen. Ik was toen een jaar of zes denk ik”. Cynthia voetbalt daarna nog tot haar 17e bij WWNA. “Ik zat al die jaren met dezelfde jongens in het team. Ik werd echt betrokken bij het team en ik viel gewoon onder de jongens.”

Profclub

Als ze in het toenmalige B-juniorenteam speelt, start de eredivisie voor vrouwen. Cynthia werd dan ook meteen gevraagd door een profclub. “Tijdens mijn periode bij WWNA voetbalde ik al bij District Oost. Toen ik werd gebeld of ik wilde komen voetballen bij SC Heerenveen was de keuze snel gemaakt. De manager die belde kende ik al, want zij was ook mijn coach bij District Oost. Daar kon ik alles goed met elkaar combineren: de opleiding die ik begon, het voetballen en wonen”.

“Met SC Heerenveen speelden we toen de allereerste eredivisiewedstrijd tegen FC Twente. Onder het gejuich van 5500 toeschouwers wonnen we met 3-2! Het is supergaaf als er veel publiek is. Dat kwam regelmatig voor bij bekerwedstrijden.”

In Oranje

Daarnaast speelt Cynthia bij Oranje. Onder leiding van Vera Pauw komt ze niet aan veel wedstrijden toe. “Ik heb vijf officiële interlands achter mijn naam staan. Wel ben ik bij veel wedstrijden aanwezig geweest. Zo ben ik in Brazilië en Zuid–Afrika geweest. Ook de meeste Europese landen heb ik wel gezien door het voetbal.  In Brazilië gaven we met het elftal een clinic in een sloppenwijk. Ook werden we naar trainingen begeleid door politie. Dat zijn wel hele aparte ervaringen.”

Het clubgevoel doorgeven

Het is enorme pech dat de Apeldoornse twee keer haar voorste kruisband afscheurde aan dezelfde knie. Voetballen op zo’n hoog niveau werd daarom een lager niveau. “Ik voetbal bij Klarenbeek. Hier kon ik voetballen in de eerste klasse en hoofdklasse, dus nog echt op niveau. Mijn zus en ik hebben altijd gezegd dat we bij WWNA terugkomen. Wanneer dat precies is, dat weet ik nog niet.” Maar het kan ook zo maar anders gaan. Cynthia’s pasgeboren zoon is namelijk al ingeschreven bij de club. “Als mijn zoon voetbal leuk vindt, wil ik later ook wel als trainer of coach langs de zijlijn staan.” De vraag is dan ook niet of Cynthia terugkomt, maar vooral wanneer.

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je meehelpen met het 75-jarig jubileum? Dat waarderen we enorm! Neem contact op met Charel van den Hul via evenementen@wwna.nl of via 06-30713359.

2021-07-16T19:18:22+00:00 vrijdag 16 juli 2021|Nieuws, WWNA 75 jaar|